Ambi's blogg 2020

2020-01-01 Idag öppnades anmälan till Kofiberrodret 2020. Jag hängde på låset och anmälde Ambi. Redan första dagen var det 88 anmälda. Vilket intresse och vilken succé det har blivit.
2020-01-02 Nu när spinnakerfallet sitter i masttoppen tycker jag att gennakern inte är optimal. Börjar så smått fundera på en ny och större. Den ska vara för lätta vindar och länsa bra. Nuvarande gennaker A2 är på 63 kvm.
Jag kontaktade segelmakare G för en offert. Han föreslår 99 kvm i SK60 duk och 34´kr. Men, vad blir SRS med 99 kvm? "Ska man ha en rolig snabb båt eller en långsam tråkig båt?", kontrade han.
Jag kontaktade också segelmakare N och fick en offert på en 74 kvm i SK75 duk och 35´kr.
Diskussion och val fortsätter under våren.
2020-01-28 Jag låter NS mäta in focken och tar med den i mätbrevet för SRS. Det kan vara bra att ha ifall det blåser till. Genuan blir aldrig riktigt bra då den är inrullad. Det ska inte belasta SRS, om jag har förstått rätt.
2020-02-09 Till Kolfiberrodret är nu 166 båtar anmälda. 14 av dessa är Dehler-båtar. Alla storlekar finns representerade från 29 fot till 46 fot. Dehler29 toppar med tre anmälda. Ett otroligt intresse redan nu för en kappsegling som sker veckan före midsommar. På bara några få år har Kolfiberrodret blivit en av ostkustens största regatta. Det finns alltså ett stort behov av att segla shorthand och att det sker under den ljusa fina sommarnatten.
2020-02-13 Ornö Runt har i år höjt sin status till att vara Distriktsmästerskap SRS för Shorthand Kölbåtar. Jag som funderade på att segla med full besättning och att fasa in en nybörjare. Nu blir det Anders och jag som seglar och försöker upprepa eller förbättra fjolårets placering i SH.
2020-02-20 Hänger inte Seapilot med längre? Har tittat lite på Eniros sjökarteapp och den verkar vara mycket bra. Bl a så får man alla delar av de fina sjökorten från Hydrographicas för endast 200:-/år. Måste kolla med Raymarine på mässan hur det står till med Seapilot.
På mässan ska jag också kolla vad som finns om att skaffa Wifi på båten.
Som backup till sjökortsapparna vill jag ha vanliga båtsportsjökort. Det släpps en ny utgåva 28 februari 2020. De jag har är från 2010. Det är bara att avvakta för att få det senaste. Det kanske finns ett erbjudande på mässan?
2020-03-16 Båmässan är som ärtorsoppa och pannkakor. Man vet hur det smakar men måste ändå äta det varje torsdag. Jag tycker det var ovanligt tamt. De olika utställarna var inte säljande av sina produkter. Stod mest och hängde och pratade med varandra. Ingen på Raymarin visste hur det fungerar med hydrographics kartor till Seapilot. Något Wifi för båt kunde jag inte hitta och då frågade vi nog ett 10-tal firmor. Extrapris på nya utgåvan av båtsportkorten fanns inte.
2020-03-18 Ett paket med Sthlm norr-mellersta-södra hittade jag hos Marinaman.se.
Wifi köpte jag hos Kjell&Co. Tp-link AC 1200 som kan matas med båtens 12V. Nu gäller det att hitta en nätoperatör som har surf med kontantkort.
2020-03-20 Ska kontakta Trymar om service på värmaren som inte vill starta. Ska samtidigt höra om det går att sätta dit ett fjärde LiFe-batteri.
2020-03-21 Det var små förändringar i det nya mätbrevet. Några tusen-delars sänkning i SH. Dessutom finns nu focken med i brevet.
2020-04-25 Så blev Ambi äntligen sjösatt. Viggbyholms båtklubb samt deltagande funktionärer gjorde en lysande insatts med beaktande av FHM rekommendationer. Hoppas det inte kommer surt efteråt.
Lidingö-, Ornö-, Gotland runt, alla inställda. Denna säsong blir inte som planerat med kan bli bra ändå. Anders och jag som hade tänkt att bli distriktsmästare i SRS SH i år. Än så länge verkar Kolfiberrodret och Gran Prix ha för avsikt att köra sina race. Vi får väl se hur det blir? Jag tror det kommer att bli många båtar ute i skärgården i sommar då många väljer att ha semester på hemmaplan.
Det blir en ny gennaker på 88 kvm från Gransegel, den gamla A2 är på 63 kvm.  Jag gör ett provmätbrev för att kolla upp vad det resulterar i. Det krävs en del övning i att hantera 88 kvm så det kanske är bra att det inte är några race på försommaren i år. Den gamla A2:an kan jag försöka sälja.
2020-05-31 Jag tänkte i sommar utvärdera Eniro på sjön i en jämförelse med Seapilot. Systemen ska vara installerade på varsin "padda". Båda systemen har Hydrographicas specialsjökort installerade. Resultat kommer i höst.
2020-06-01 Nu är det full fart med Wifi i båten. Jag klippte av kraftkabeln mellan nätadaptern och routern. Anslöt sedan routern direkt till båtsystemets 12V. Vilket i själva verket är mellan 13.3 och 14.0 V. Ca 15% överspänning, men de ska den väl klara?
2020-06-10 Två dagar innan start kommer ett SMS från gasten. "All segling inställd för min del. Jag har fått en kniv i låret". Det blev tre stygn på vårdcentralen. Har inte pappa pratat med dig om det där att leka med vassa knivar? Det är något magiskt med KFR, andra försöket att komma till start misslyckades.
2020-10-10 Vad kan jag säga om Eniro kontra Seapilot. Ganska likvärdiga produkter. Några synpunkter finns dock.
* Används Eniro så bör du ha access till internet för nedladdning av kartdata. Det går att köra off-line med nedladdade kartor men det är stora datamängder.
* Eniros detaljkartor med markerade "segelbåtsdjup" för tilläggning i naturhamnar är kanon.
* Eniro har ej stöd för NMEA.
Jag bedömmer kampen som 1-1. Fegt att inte utse en segrare? Ja, kanske det.
2020-10-15 Säsongsavslut på Stora Värtan med den nya gennakern från Gransegel. Fram och tillbaka, hit och dit. Ganska beskedliga vindar men oj oj vad det gick undan då vinden passade vårt trim. Jag har ingen strumpa till den nya gennakern men det går bra att hissa/hala direkt från sittbrunnen. Det kommer säkert att kosta en del i SRS, men det blir mycket roligare med fart.
2020-10-18 Nu har Ambi gått i behövlig vintervila. Inga skador på kölen men ca 25 tulpaner framför allt på S-drevet. Till nästa höst måste jag skaffa en ny press. Jag har förmodligen klubbens sämsta presenning.