Ambi's blogg 2019

2019-02-28 Ska bli spännande att se vad vi får för SRS-tal för 2019. Stora undanvindsegel ska inte straffa så mycket som tidigare, har jag hört.

2019-03-01 Nu ska blybatterierna ut ur båten. Litiumbatterier är framtiden. Ny laddare blir det också då den befintliga gav upp.
Två blybatterier samt laddare väger 52 kg. Tre litiumbatterier med ny laddare väger 26 kg.
Dessutom kommer de nya batterierna placeras midskepps i båten vilket är mycket bättre. Jag har aldrig gillat vikt akterut.
Jag får lite hjälp av TyMar marinelektronik.

2019-03-12 Respittalet sänkt 0,001. GRATTIS! Det ger oss 20 sekunder bonus på Ornö Runt. För shorthanded är det sänkt 0,002.

2019-03-15 Byte från bly till litium är nu klart. Tre batterier om 40Ah fick rum under BB salongskoj. Vi försökte först med två 60 Ah batterier, men det visade sig bli för trångt. Förutom nya batterier blev det en batterivakt, som slår ifrån all förbrukning då kapaciteten har sjunkit under en viss nivå men fortfarande tillräcklig för att starta motorn. Dessutom installerades en batterimonitor. Diverse omdragningar av kablar gjordes också. Generatorn kan leverera 100A så det gäller att ha kabeldimmensioner som klarar det. T ex var kabeln mellan generatorn och startmotorn i orginal 15 kvmm, vilket inte skulle fungera för 100A. Nu sitter där 50 kvmm kabel.

2019-04-07 Nu är kölen spacklad så att den överensstämmer med mallen och varvets kölritning. Pålägget på bb-sidan var ca 5mm mitt på järndelen.
Det hade varit roligare med mer järn istället för pp. Se foto. Snart finns inget mer att skylla på än besättningen.
En varning/rekommendation är att om du vill spackla på kölen så använd plastic padding PP "100". Det blir då manuellt slipbart. Använder du epoxyspackel så blir det näst intill omöjligt att slipa manuellt.

2019-04-12 Var hos North Sails idag och gjorde en del justeringar på seglen.
Genuans förlik har varit något för långt. Det har inte gått att sträcka upp maximalt. Förliket kortades 70 mm. Det låter mycket men är bara ca 0,5 %. Försökte lösa det med att hissa genuan i spinnakerfallet. Men, varning för det, det blir fel vinkel på fallet mot toppsviveln. Sviveln kärvar eller fallet snor sig runt profilen.
Storseglet kompletterades med ett rev. Det var bara ett från början. !!!???  Se upp då ni gör er beställning av segel.

2019-05-07 Idag var vi ute på Stora Värtan tillsammans med Mats Johansson/Gransegel och körde med Code One. Det var kanske lite för friska vindar vilket resulterade i några broachar. 8 knop i 4 m/s. Inget fel på seglet, sa Mats. Mina försök att segla högt och använda C1 som en stor genua i svaga vindar resulterar i överskottsduk i akterliket. Det får man leva med. Det finns i alla fall drag i 90% av seglet.
Ofta har vi seglat med tre mans besättning vilket inte är optimalt. Det ger högt SRS men lite barlast. Det ska vara fem mans besättning eller två man. På Ornö Runt ska vi försöka med två mans besättning.

2019-05-20 Anders och jag var ute på Värtan och körde med Code One. Det är bra drag i C1:an ända upp till 60 grader (Windex). Det går att gå högre men vi tappar då i fart. Underliket blir helt sträckt, så med ett par suggor, för att sträcka akterliket, skulle det nog kunna ge några grader till.

2019-05-21 På lördag 10.50 smäller det. Ornö Runt i klassen SH1 med 18 andra båtar i samma klass. Första gången vi seglar tävling med två mans besättning. Dehler 32 "Dehlight" är i samma klass. Är de ute efter revanch ? Vi ska kämpa emot. Prognosen säger skurar NV vind 4(6). Kan det bli så att Code One kommer till användning, i halv-vinden, på utsidan av Ornö??
Ett utförligt reportage kommer från OR.

2019-05-27 Så var det då äntligen dags för OR 2019.

Vi seglar i år på två mans besättning, så vi var anmälda i klassen SH1. Det var 18 båtar i klassen med SRS mellan 0,83-0,994. Från Birdie 24 till J-92.
Efter den obligatoriska raviolin så blev det start 10.50. Vi startade bra och kom iväg som 3:e båt i en byig NV vind om 5m/s. På väg upp mot norra rundningen kunde vi sätta Code One seglet. Det var väldigt byigt och den ena efter den andra brochade. Dehler32 ”Dehlight” brochade grovt och försvann ut på Jungfrufjärden. Det var inga problem för oss att hålla en stabil kurs med samma höga fart som ”spinnakerbåtarna”.

Vid rundningen låg vi trea i klassen. För säkerhets skull så rullade vi in C1 före rundningen och räknade med att enkelt rulla ut C1 efter rundningen. Men, icke, sa Nicke. Det trasslade till sig och vi blev tvingade att ta ner C1 och rulla ut genuan istället. Hela utsidan på Ornö togs på en bog i ganska byig vind på 7m/s. Mitt på utsidan var ”Dehlight” ifatt.

Vid den södra rundningen Ornö-Utö var det trångt som vanligt men alla båtar kom igenom utan problem. Vid rundningen gjorde vi ett felaktigt vägval. Vägen genom de gula prickarna hade varit bättre, men de var inte markerade i vår version av sjökort. Dessutom gick vi lite för långt innan första slaget och fick falla av för att inte gå på grund.

 

En del kryss blev det innan seglingen gick norr ut mot målet. Avtagande NV vind 1m/s. Målgång i hissnande 2 kn.
Ca 100 båtar närmade sig bakifrån men vi lyckades hålla undan.

Tittar man i resultatlistan så syns det att tidigt startande klasser hade fördelar med vinden.

Vi hamnade på 45:e plats av 138 startande båtar. Uppfyllde nästan målet att vara bland de 30% första.
Av 8 startande Dehlerbåtar kom vi på 3:dje plats.

Bästa Dehlerbåt, Dehler32 ”Dehlight” på 32:a plats.
Dehler34 ”Grynet” blev totalt 42:a och 4:a i klass SRS4.

Vad kunde vi ha gjort bättre;
- Undvikit C1 strulet
- Bättre vägval vid den södra rundningen. Ha uppdaterade sjökort!
- Bättre trim -> högre fart.  En fartökning med 0,2 kn skulle ge en placering omkring 20:e plats.

2019-06-08 Eberspächer som går till och från. Här finns ett tips.
Kolla om det finns luftbubblor i det transparanta röret, till höger, efter bränslepumpen. Finns det luft i den slangen, se bild, så finns det luft-läckage på primärsidan. Dra då åt alla kopplingar mellan tanken och brännarens bränslepump. Så gjorde jag och fick brännaren att jobba driftsäkert.

2019-08-21 Skärgårdsregattan i Nynäshamn hoppar vi över. Skälen till det är gastbrist och alltför långa transporter.
Nu laddar vi för GranPrix 14/9. Banan är som tidigare år dvs runt Möja samt lite till. Anders och jag kör en shorthanded. Start mot Säck i soluppgången för att hinna fram till skepparmötet 9.00.

2019-10-02 Kappseglings-säsongen slutade tidigt i år. En allvarlig sjukdom i familjen gjorde att all segling blev inställd. Vi får glädjas åt den fina placeringen i Ornö Runt och se fram emot 2020 med höga förväntningar. Planeringen av regattor och diverse förbättringar är redan påbörjad.